De overgang naar het VO
Organisatie overstap po-vo
In groep 8 krijgen de kinderen een schooladvies voor de overgang naar de middelbare school. Dat is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van uw kind. Hieronder kunt u lezen hoe het schooladvies op onze school tot stand komt.
Wat zijn de regels voor het schooladvies? De basisschool geeft de leerling in groep 8 het basisschooladvies (BSA). Dit basisschooladvies dient uiterlijk 1 maart te worden vastgesteld en is bindend voor toelating tot het voortgezet onderwijs. Dat wil zeggen: de middelbare school moet uw kind toelaten op het niveau van het schooladvies. Het basisschooladvies wordt gebaseerd op de leerprestaties, de aanleg, motivatie en (sociaal-emotionele) ontwikkeling van de leerling gedurende de basisschoolperiode. Het BSA met bijbehorende onderbouwing wordt aan het vo overgedragen middels het onderwijskundig rapport (OKR). Voor de kerstvakantie ontvangt de leerling een voorlopig BSA, zodat deze zich goed kan oriënteren.
Vlak voor de eerste ronde van aanmelden, behandelen en toelaten wordt het definitieve BSA meegegeven, met het aanmeldformulier en voorkeurslijst. Wettelijk gezien moet het BSA op 1 maart definitief zijn en mag het daarna niet meer gewijzigd worden, behalve als gevolg van een hogere score op de eindtoets. In de voorbereidende periode vult de basisschool het onderwijskundig rapport (OKR).Hierin staan:
* de NAW-gegevens van de leerling, ouders en school; * de leervorderingen en cognitieve capaciteiten; * de ontwikkeling en het gedrag van de leerling;.
Dit onderwijskundig rapport leggen wij voor aan de scholen van het voortgezet onderwijs. De scholen van het voortgezet onderwijs besluiten op basis van het onderwijskundig rapport of zij een leerling wel of niet aannemen. Om deze reden kunnen alle ouders het onderwijskundig rapport inzien voor wij dit naar de school van het voortgezet onderwijs sturen. Als ouders en school het niet eens worden over de inhoud van het onderwijskundig rapport, kunt u altijd uw eigen visie aan het onderwijskundig rapport toevoegen.
Eindtoets en schooladvies SBO leerlingen doen mee met de landelijke eindtoets. Kinderen met een IQ lager dan 75 hoeven geen eindtoets te maken. Bij deze leerlingen overleggen wij met ouders over deelname aan de toets. De uitslag hiervan geldt als een tweede gegeven. Doet uw kind het beduidend beter op de eindtoets dan verwacht, dan zullen wij het advies heroverwegen. Onze school kan besluiten het advies naar boven bij te stellen. Maar let op: dit hoeft niet! We kunnen ook besluiten het oude advies te handhaven. We zullen u altijd betrekken bij onze overwegingen. Als het advies naar boven wordt bijgesteld, moet uw kind op dit niveau worden toegelaten. De middelbare school mag uw kind dan dus niet weigeren omdat er twijfel is of uw kind het niveau wel aankan. Het kan gebeuren dat er op de middelbare school van uw keuze geen plaats meer is op het nieuwe niveau. Dan mag uw kind wel worden geweigerd en zult u op zoek moeten gaan naar een andere school. Indien uw kind de eindtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde.
Totstandkoming schooladvies In de meeste gevallen zit uw kind al geruime tijd bij ons op school. In dat geval kennen wij uw kind goed en hebben wij al vaker met u gesproken over hoe uw kind zich ontwikkelt en dit gevolgd via het ontwikkelingsperspectief (OPP). In dit OPP stond ook een verwachting over het uitstroomniveau geformuleerd. Op onze school werken wij met het CITO – leerlingvolgsysteem (LVS). Behalve de toetsen van het CITO nemen wij ook andere (methode gebonden) toetsen af. In groep 8 worden alle leerlingen in oktober op maat getoetst met behulp van het Cito leerlingvolgsysteem. Ook nemen we bij alle leerlingen een intelligentietest af, dit is verplicht voor al onze leerlingen. Als er al een geldige test aanwezig is, kunnen we besluiten dit niet te doen. De leerkrachten van groep 8, de intern begeleider en de orthopedagoog bespreken alle gegevens en komen samen tot een weloverwogen voorlopig schooladvies. Wellicht is het goed om u te realiseren dat wij niet alleen naar de toetsen kijken hoe uw kind zich ontwikkelt. Ons schooladvies is gebaseerd op het totaalbeeld dat wij hebben van uw kind. Wij kijken ook naar zaken als bijvoorbeeld werkhouding, motivatie en concentratie.
Ondersteuning bij de oriëntatie op het vo Dit schooljaar is er een extra oriëntatieperiode georganiseerd. Deze start op maandag 10 oktober t/m zaterdag 5 november. Alle dagen zijn terug te vinden op Scholenwijzer Den Haag U ontvangt in december een voorlopig schooladvies, zodat u zich tijdig kunt oriënteren op een passende vo-school. Bij dit voorlopige schooladvies zit een scholenlijst, met alle vo-scholen. De scholenlijst bevat vo-scholen, die passen bij het voorlopig basisschooladvies. Dit zijn alleen vo- scholen in de BOVO regio Haaglanden: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg. De scholenlijst is bedoeld om u te helpen bij het oriënteren op vo-scholen waar uw kind naar toe zou kunnen. Tijdens de adviesgesprekken in december zullen we met u spreken over deze lijst en bekijken welke scholen passen bij uw kind en het niveau van uw kind. Hierna maakt u met uw een kind een voorkeurslijst. Deze lijst wordt bij de eerste school van aanmelding ingeleverd.
Tijdpad schooladvies Groep 1 t/m 8: Het ontwikkelingsperspectief met verwachte uitstroombestemming van uw kind wordt jaarlijks besproken tijdens oudergesprekken. Groep 8:
- 4 oktober 2022: voorlichtingsavond schoolverlaterstraject
- oktober t/m november 2022: afname Begin toetsen CITO en afname intelligentietesten
- 10 oktober t/m 5 november 2022: start opden dagen en meedraaidagen
- Vanaf oktober 2022 bezoeken voortgezet onderwijs scholen met de groep. We volgen dan een aantal lessen
- 12 - 16 december 2022: de school organiseert schooladviesgesprekken om met de ouders te spreken over het schooladvies. Tijdens deze avonden worden de volgende zaken besproken: OKR, werkhouding, scores LVS en methodetoetsen en de capaciteiten van de leerling
- 9 januari t/m 10 februari 2023: oriëntatie voortgezet onderwijs - ouders en kinderen bezoeken open dagen van het voortgezet onderwijs op basis van het advies
- 10 februari 2023 definief advies en aanmeldlijst mee
- 11 t/m 24 februari 2023: aanmelding voortgezet onderwijs. Het is toegestaan om uw kind bij meerdere scholen aan te melden: bij de eerste school van aanmelding levert u de voorkeurslijst in met namen van scholen welke bij uitloting een volgende keuze worden
- 5 april 2023 na 15.00 uur plaatsingsbericht
- 11 t/m 14 april 2023 2e aanmeldronde
- 20 april 2023 na 15.00 uur plaatsingsbericht
- April 2023 Eindtoets
- Mei uitslag eindtoets